Körsbärsfluga

Tanja Fritsche

Hej. Har läst här om hur man blir av med körsbärsflugan men tycker det verkar omständigt med klisterlappar och dukar mm. Borde inte det enklaste sättet vara att rensa trädet helt från omogen frukt? Hur många år i rad tror du det i så fall behövs? Spelar det någon roll om frukten plockas före äggen lagts i? Hur långt måste avståndet vara till nästa körsbärsträd för att inte riskera att skicka flugorna till grannen? Borde jag ändå lägga duk på marken? Angående klisterkapparna. I något svar stod tolkade jag lapparna som indikatorer på NÄR man kan fånga flugan. Men med vad fångar man då dem med? Flugsmälla? Getingfångare? Eller fångar man flugorna med klisterkapparna? Mvh Tanja

Odla Svarar: 

Klisterlapparna kan fånga en hel del flugor och används just för att se om det finns några flugor där. I yrkesodling använder de ju sedan insekticider att spruta med om de konstaterar att flygan svärmar, men hemma får man försöka med andra metoder som just klisterlappar.

Om man tar bort bären efter att man konstaterat svärmning men innan de har hunnit falla ner så att larverna kan borra sig i marken, så minskan man i alla fall nästa års antal. Men de vuxna kan ju flyga och kan mycket väl komma flygande från grannen eller ännu längre ifrån, tyvärr.

Sylvia