Körsbär "Stella" död eller inte??

Linda Bjarting

Hej

Jag planterade ett körsbärsträd (Stella) för 3-4 år sen. Förra året hade jag en jättebra skörd av körsbär men i augusti/september började trädet att tappa löv. Jag tänkte att det behövde mer vatten, så jag hade trädgårdsslangen med vatten nära stammen ett par gånger. Nu, även då där finns knoppar trädet, har inte visat nån tecken att det är levande eller inte. Hur kan man bestämma om trädet är död? Jag vill gärna gräva upp och ersätta med ett annat fruktträd om det är död och nu är tiden det kan ske lättare. Vilken sorts träd skulle jag ersätta med - jag tänkte på en dvärgäppelträd (men vilken sort är bäst?).

Tack för hjälpen
Linda

Odla Svarar: 

Hej!

Du får helt enkelt vänta och se om det blir några blommor och blad på körsbärsträdet, det sker ju nu inom de närmaste dagarna i alla fall här i södra landet. Om det nu finns knoppar på trädet så bör det ju vara levande om inte knopparna är helt torra.

Vill du också ha ett dvärgäppelträd så kanske du kan plantera det i en annan plats, så om inte körsbäret ändå kommer, så kan du ta bort det senare.
Dvärgäppelträd är ympade på stammar med mindre rotsystemen och blir småväxta. Trädet blir endast 2-2,5 m högt. Annars bär de vanliga äppelsorter som det ju finns många av. Enklast att prata med en trädgårdsmästare i en välsorterad fruktträdsplantskola. 

Med vänlig hälsning
Sylvia