Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Konstigheter på måbärshäck

Jag har fått något med min måbärshäck som ingen har kunnat förklara eller hjälpa mig med. På våren när löven spricker ut är det massor av grenar som aldrig slår ut helt. Bladen krullar ihop sig och slår aldrig ut helt. Man kan inte se någon ohyra på bladen och växten ser i övrigt helt ok ut. Det började på ena sidan av häcken, men har nu spridit sig så att det finns över i stort sett hela häcken. Någon trodde att det kunde vara någon slags svamp, men jag vet inte om det stämmer.

Vad kan jag göra ?? Finns det något medel man kan vattna med eller något sådant.

Linnea

Odla Svarar: 

Det är svårt att komma med några idéer om man inte kan kolla buskarna i fråga. Det troligaste är att det handlar om vissnesjuka, men till denna sjukdom finns flera orsaker: frostskador, parasitsvampar som vinbärsticka och kransmögel samt vinbärsbarkgallmygga.

Det finns inte så mycket man kan göra utan att först veta orsaken, men man kan dock snarast möjligt klippa bort de angripna grenarna. Men är detta mycket utbrett är det bästa att gräva upp buskarna och bränna dem och inte plantera nya vinbärsläktingar på samma plats. Jordbyte rekommenderas i vilket fall.

Vill du vara säker på orsaken så kan du ta hem en arborist eller trädvårdare och låta denna göra en besiktning. Se Gula sidorna efter Arborist eller Trädvårdare.

Sylvia