Konstiga blad på min röda Nerium.

Anja McKenna

Hej Sylvia!

Jag har en röd nerium som jag köpt av Odla.nu för 4 år sedan. Men varje år på sommar får den deformerade blad uppe i topparna, det är den översta 10 - 15 cm som blir så, nedanför är bladen som de ska och jag fattar inte vad som är fel.

Jag har kollat efter löss eller annat men kan inte se några. På hösten tar jag in den och på våren klipper jag ner den, de nya skotten som kommer är helt felfria men så kommer vi till sommaren och det börjar växa ut deformerade blad igen, jag blir så ledsen!

Vad är det för fel på min nerium? Den sätter även knoppar väldigt sent på hösten kan det ha med bladens deformering att göra? Går det att göra någonting åt den eller är det bara att kasta den?

Mvh! Anja

Odla Svarar: 

Hej!

Om du inte hittar spinn eller annat mikroskopiskt odjur (kolla med lupp!) på neriumen, så gissar jag att det beror på omställningen av att bli flyttad inomhus till ett varmt, torrt och ljusfattigare rum efter att ha varit ute.

De nya bladen som inte ännu är fullt utvecklade kan då visa tecken på otrivsel genom att torka och se ut så här. Det gör de på mina nerium också trots att jag försöker duscha dem med regnvatten och erbjuda en ljus och sval plats.

Med vänlig hälsning Sylvia