Kompostjord från tippen

Carina

Hej Karin

Jag läste ditt svar på "Anlägga förhöjt grönsaksland". Har själv fått tips om att tippen kan erbjuda jord till bra pris. Å andra sidan har jag sett vad som slängs i kompostbingen där. Därför funderar jag dels hur mycket rotogräs jag kan få med, dels eventuella sjukdomar typ svartfläckssjuka.

Jag slänger i vanliga soporna eller eldar alla växtdelar från framförallt pioner och Hellebores men det är kanske många som av ren okunskap komposterar det på tippen. Hittills har jag inte köpt jord därifrån, är oron obefogad?

/Carina

Odla Svarar: 

Hej Carina

Det är lite skillnad på den egna komposten och det som man komposterar på tippen (för kommersiellt bruk). Man lyckas sällan få till det i sin lilla kompost så att nedbrytningen går som den ska. Den största skillnaden är väl att man inte får upp temperaturen (ca 70 grader) under tillräckligt lång tid i sin hemmakompost för att ta död på rötter och fröer.

På tippen sköter man komposten ungefär så här:

Buxbom och tillhörande jord skiljs ut och har ingen kontakt med övrigt trädgårdsavfall.

Först krossas trädgårdsavfallet (då högen blivit tillräckligt stor) och sedan siktar man det. Sedan läggs materialet i stora stukor (5 m i botten och ca 5 m höga i långa ”limpor”) under ca 1-1,5 år. Där vänder man om komposten många gånger med hjälp av lastare (för att få en jämn fukt och syretillgång), mäter temperaturen och skalar av översta delen av jorden innan fröogräs där ska fröa. Då tiden är mogen siktas komposten och läggs att eftermogna. Då vi köper komposten är den sval och nedbrytningen har stannat upp.

Till sist kan även komposten blandas enligt olika recept och kan användas till planteringsjord, topdress till gräsmattor och annat. Golfbanor är storkonsumenter av deras jord – i alla fall i Helsingborg. Jag tror nog inte att du behöver vara orolig för att köpa jorden där eller hos andra välkända tillverkare.

För att kunna svara dig ordentligt på din fråga har jag frågat tippen om sniglar och sjukdomar från växter kan finnas kvar, men inga garantier har kunnat lämnas. Sniglar har de aldrig sett i färdig jord. Min erfarenhet är att jorden är mycket fin att jobba med och jag använder den ofta i mina anläggningar till mina kunder. Vad man ska tänka på är dock att enbart kompostjorden är mycket kraftig och har så högt näringsinnehåll att det inte växer så bra där. Den behöver blandas ut i befintlig matjord eller planteringsjord för att fungera bäst.

I litteratur (Lena Israelssons Handbok för Köksträdgården) läser jag att oron för att lägga sjuka blad i komposten är lite överdriven och att man endast bör undvika att lägga i växtrester med klumprotssjuka, potatiskräfta, bomullsmögel eller tobaksmosaik eftersom de kan stå emot hög värme (står dock inte hur hög). De flesta virus och svampar dör vid en temperatur av 55 grader. Hoppas detta redde ut det lite för dig.

Lycka till!

Önskar Karin