Kompostera ogräs

Titti

Hej! Jag ser att ni säljer kompost hink (298 kr). Hur använder men den? Jag har problem med att kompostera rot- och fröogräs eftersom jag inte vill lägga dessa i en öppen kompost. Är komposthink ett alternativ? Med vänlig hälsning Titti

Odla Svarar: 

Hej,

komposthinken är igentligen bara en behållare du kan ha inomhus och sen ta ut i den riktiga komposten. Den har man eftersom det annars kan lukta lite om komposten inne innan man tar ut den. För att kompostera ogräs av alla de slag måste du ha en hög temperatur i en varmkompost. Om du får upp temperaturen så mycket att det ryker eller att du känner en värme när du rör om så dör alla ogräs utan tvekan. Jag använder en sådan här kompost till allt hushållsavfall och ogräs. http://shop.odla.nu/index.php/hasselfors-garden-varmkompost-behallare-225-l.html.

Jag använder också en grep för att röra runt ofta i komposten för att få igång värmen. Det viktigaste med en kompost för att få upp värmen är att man fyller på ofta med material, hellre lite varannan dag än mycket var femte dag :)

Det finns även speciella kompostmedel man kan ha i för att öka på nyttiga nedbrytningsbakterier och djur, finns i shoppen.

//Anna Theorin