Kokosnöt

Pernilla

Hej Jag tog med mig en kokosnöt hem fr Thailand. Läste att man kunde plantera hemma. Den hade redan fått 20 cm långa blad och jag satte den i en stor kruka till hälften ner i jord. Dock hade bladen börjat skrumpna lite och efter en vecka i jord lyfte jag upp den för att se om det kommit början till rot men inget. Den hade mjölk i sig fr början Är rädd att den inte får fukt längre och har nu tagit bort det hårda skalet för att hjälpa den på traven Är detta en dålig ide? Har jag förstört den nu? Nu är den ju "hårig" och jag ser ingen rot förutom den hårda pluppen nertill. Kan jag plantera den sådan? Eller ska jag sätta den i vatten tills man ser lite rot? Mvh Pernilla

Odla Svarar: 

Hej!

Du han redan en grodd på din nöt, så den är egentligen förgrodd redan. Plantera nöten i kokosjord, den är en speciell jord som finns i trädgårdsbutiker och passar just för kokospalmen. Plantera den bara delvis under jorden, gärna halvliggande så att den hårda pluppen nertill hamnar i jorden. Ställ kokosnöten på en varm plats.

Hur menar du med att den är hårig? Har den kanske börjat mögla? Man bör sänka en ogrodd, skalad kokosnöt i varmvatten för att hindra ev. svampsporer att gro, men själva skottet tål inte så varmt vatten, så den ska man inte doppa.

Ställ krukan i en ljus plats och vattna regelbundet så kanske det blir en vacker palm av den. Skugga palmen från värsta solgasset. Luftfuktigheten bör vara ganska hög även på vintern och palmen ska stå ganska varmt. Spreja gärna regnvatten på båda sidor av bladen då o då. Vattna ganska rikligt under sommaren men det ska inte stå vatten i krukan. På vinter ge lite mindre vatten. Gödsla kokospalmen med flytande gödsel under våren och sommaren. Den behöver också planteras om virka vartannat år, halva nöten ska alltid sticka upp ur jorden.

Med vänlig hälsning Sylvia