Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Knopparna torkar och faller av

Hej!
Saken är den att förra vintern köpte jag fyra Phaleonopsisorkidéer som blommade jättefint och länge alla fyra. I vinter har tre av dem fått knoppar som blivit stora men som sedan torkat in och fallit av utan att slå ut någon blomma. Jag brukar doppa ner dem i en burk med vatten ungefär var fjortonde dag. Varannan gång får de en skvätt orkidégödning i vattnet. Jag doppar inte ner dem så det kommer vatten på bladen utan bara själva orkidékomposten blir våt. Sedan får de stå på diskbänken några timmar och rinna av innan jag sätter tillbaka dem på sina fat.

Vad har jag gjort för fel eftersom knopparna torkar och faller av en efter en? Jag har försökt med att fråga på Blomsterlandet där jag köpt dem men fått varierande svar så nu måste jag fråga dig. Kan jag ha gett dem för lite vatten eller är det för kallt i fönstret där de står? Om du har tid så vore jag väldigt tacksam för ett svar!

Vill inte gärna slänga dem utan att försöka få dem att slå ut knopparna om inte denna vinter så kanske nästa.

Med vänlig hälsning
Sylvia

Odla Svarar: 

Hej Sylvia,
Att knoppar torkar in kan bero på flera saker. Bland annat:
- för låg/ojämn luftfuktighet. Försök gärna höja luftfuktigheten med hjälp av sprayning, vattenskålar med Leca etc.
- omplantering behövs. Om rötterna ej kan dra in nog med näring och vatten till plantan kan den ha svårt att orka slå ut blommorna. Prova att plantera om din planta (se http://www.neovita.com/orkideer -> Råd -> Omplantering.).
- vattning. Din metod för vattning är ypperlig. Kanske är dock intervallet ej optimalt. Plantan bör vattnas när den är nästan torr. Vattningsintervallet kan därför variera över året.

Lycka till och hör gärna av dig med hur det går!
/ Björn