Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Knöliga blad

Hej!
När mina tulpaner tittade upp upptäckte jag att vissa blad var "bubbliga". Tyvärr visade en del av azaleans blad samma symtom. Vad är detta och hur bli av med det? jag vill inte slänga azalean.

Dessutom läste jag att ni svarat att tulpaner, de nya sorterna är dåliga på att sätta sidolökar. Betyder det att löken är användbar bara i något år, eller har det med gödsling att göra? Förra året inhandlade jag något hundratal för att täcka flera stora rabatter. Det lär ju inte bli billigt i längden.

tacksam för svar!
Daria

Odla Svarar: 

Det kan vara förfrysningsskada, det har ju varit turvis varmt, turvis kallt. Om det inte syns några mer skador än bubbliga blad, alltså inga "odjur", så tror jag nog inte det är något att oroa sig.

Det är inte samma tulpanlök som blommar om, utan förmågan att komma igen beror på dess förmåga att sätta sidolökar. Detta är de nyare sorterna dåliga på, de är mest slit och släng. Men om du köper gamla, beprövade sorter, typ 'Apeldoorn', dvs. Darwin-hybrider, så kommer dessa oftast snällt år efter år. Samma gäller vilda arter, ofta sålda 'för förvildning', de brukar föröka sig både medels sidolökar och frön.

Här hittar du en lista på sådana, rulla lite neråt så kommer du till Tulipa:
http://www.almanac.com/garden/bulbs/naturalizing.php

Sylvia