Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Knäckepil

Vi har en stor knäckepil på tomten. Grenarna håller nu på att bli så långa och tunga att dom håller på att brytas av från stammen. Vi har antingen tänkt ansa den, korta in alla grenar, när ska man helst göra det, vi bor i Skellefteå? Eller också ta bort det helt, för det är ett fruktansvärt skräpande träd. Är roten svår att få bort på knäckepilen? Vad ska jag istället sätta som växer ganska fort och inte blir så högt och stort.

Ann-Katrin

Odla Svarar: 

Knäckepil är verkligen ett riskabelt träd särskilt vid bebyggelse. Vid storm kan den plötslig slänga stora grenar utan förvarning, vilket vi fick uppleva på nära håll, när en sådan gren punkterade taket på förrådet!

Så ni bör snarast antingen ta ner trädet eller tukta det hårt. I sistnämnda fallet får man hålla på kontinuerligt, eftersom det snabbt växer ut med ännu fler grenar. Beroende på storleken på trädet, har det rötter därefter. De sträcker sig ung. lika långt ut som kronan är vid. Så det blir inte lätt att få bort alla rötterna, men man kanske kan låta fräsa stubben med en maskin.

Om du vill ha en ny pil så kanske en finsk pil, Salix bullata med vacker, rund krona, eller en vacker rönn passar?

Sylvia