Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klottlönn

Jag jobbar som planarkitekt och vi gör en omfattande arbete med stortorget i stan från 18 hundra talet. Torget har idag ett antal träd, blodlönn som vi vill byta ut och förlänga allén med något annat träd. Det ska inte var stort och passa i miljö, och lättsköt! Jag tittade på klottlönn, har du något annat förslag?

tack
Sabina

Odla Svarar: 

Klotlönn är ett skogsträd som växer vilt i södra och mellersta Sverige samt i Europas bergtrakter. Kronan är regelbundet klotformad utan beskärning. Den har fin höstfärg oavsett hur hösten blir. Så visst skulle klotlönn passa bra för detta ändamål.

Men man bör plantera flera olika sorters träd, både arter och sorter, för att sprida framtida risker liknande den med almsjukan, som har härjat i vårt land på senare år.

Risken finns ju att det kommer nya skadegörare, liknande den skalbagge som spred svampen som i sin tur orsakade almsjukan. Har man då ett trädbestånd av en enda sort, blir det problem om den nya skadegöraren skulle angripa just det trädsläktet.

Tänkbara träd som man kan plantera är avenbok, ask, lind, olika lönnar, al, ek, björk, prydnadskörsbär m.fl. Välj namnsorter efter hur stora träd som önskas, det finns ju både dvärg- och jättesorter inom samma släkt.

Välj gärna de friska, virusrensade E-plantorna från http://www.eplanta.com/ som säkert också kan komma med synpunkter.

Sylvia