Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Klottlönn

Jag jobbar som planarkitekt och vi gör en omfattande arbete med stortorget i stan från 18 hundra talet. Torget har idag ett antal träd, blodlönn som vi vill byta ut och förlänga allén med något annat träd. Det ska inte var stort och passa i miljö, och lättsköt! Jag tittade på klottlönn, har du något annat förslag?

tack
Sabina

Odla svarar:

Klotlönn är ett skogsträd som växer vilt i södra och mellersta Sverige samt i Europas bergtrakter. Kronan är regelbundet klotformad utan beskärning. Den har fin höstfärg oavsett hur hösten blir. Så visst skulle klotlönn passa bra för detta ändamål.

Men man bör plantera flera olika sorters träd, både arter och sorter, för att sprida framtida risker liknande den med almsjukan, som har härjat i vårt land på senare år.

Risken finns ju att det kommer nya skadegörare, liknande den skalbagge som spred svampen som i sin tur orsakade almsjukan. Har man då ett trädbestånd av en enda sort, blir det problem om den nya skadegöraren skulle angripa just det trädsläktet.

Tänkbara träd som man kan plantera är avenbok, ask, lind, olika lönnar, al, ek, björk, prydnadskörsbär m.fl. Välj namnsorter efter hur stora träd som önskas, det finns ju både dvärg- och jättesorter inom samma släkt.

Välj gärna de friska, virusrensade E-plantorna från http://www.eplanta.com/ som säkert också kan komma med synpunkter.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB