Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klippte ner Spireahäcken

Vi har nyligen flyttat in i ett hus med en Spireahäck (tror det är brudspirea).

Nu till problemet; Häcken var ca 2-2.5 meter hög och jätterisig. Den har aldrig blivit klippt sen den planterades för ca 15 år sedan har vi fått reda på. Våra grannar har samma typ av häck men den är redan grön och frodig. Vår däremot, den var bara gråbrun med enstaka blad här och var. Grenarna var ca 5 cm i omkrets. Så vi började klippa och klippa till vi såg något som liknade "lite liv". Så nu är vår häck endast 25 cm hög... Har vi gjort en tavla eller var det enda sättet att få igång den igen? Om vi gjort rätt, hur snabbväxande är den och bör vi gödsla den? I så fall med vad? Hur skall vi sköta den i framtiden? Om den överlever vår behandling...

Enormt tacksam för svar!
Cecilia

Odla Svarar: 

Ni har gjort alldeles rätt. Ni kunde t.o.m. tagit bort de allra äldsta och risigaste grenarna helt och hållet för att lämna plats åt nya friska grenar.

Gödsla den nu med höns- eller kogödsel, mängder står på påsen. Den är relativt snabbväxande så nästa vår är den nog fin och frodig igen!

Underhållbeskär den sedan genom att med 3-4 års mellanrum ta bort de äldsta grenarna ända ner vid marken och så gödsla den varje vår!

Lycka till!
Sylvia