Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klippning av nysatt idegranshäck

Hej!
Vi har precis planterat en idegranshäck (för andra gången). Hur ska jag klippa den för att få en smal och tätt häck?? Jag har fått olika tips, en del säger att jag inte får toppa häcken förrän den är önskad höjd medan andra säger att jag ska klippa nu direkt när den är nyplanterad....????

Ska jag klippa den mycket för att få den tät? När och hur ofta kan jag klippa den? Vi vill ju inte missa nu i starten....

Väldigt tacksam för svar
Pernilla

Odla Svarar: 

Av alla barrträd är det troligen idegranen som tål den hårdaste beskärningen, men det behöver man sällan göra, den växer snyggt ändå.

Man snyggar till på sidorna vid behov och så kapar man toppen när häcken nått den önskade höjden. Ev. kala partier kan räddas genom beskärning, men det ska finnas aktiva, gröna kvistar innanför beskärningsstället.

Så du behöver inte klippa den nu innan den börjat växa ordentligt, låt den nu vara ifred åtminstone i år. Nästa år kollar du sidorna om de behöver snyggas till så det blir jämnt, men rör inte toppen ännu.

Gödsla vid midsommartid med kogödsel, Algomin eller Blåkorn, sedan gödslar du igen på våren nästa år.

Man klipper antingen i april eller i september.

Sylvia