Klippa ungt äppelträd?

Tua

Hej

Jag åt ett jättegott äpple för 2 år sedan. Då bestämde jag mig för att driva upp ett eget äppelträd av den sorten, Gala från Chile. Jag stoppade sex kärnor i var sin liten kruka i mitt minidrivhus. Snart kom det upp ett litet "träd". Det vårdade jag ömt, bytte kruka flera gånger så att det hade plats att bli stort. Efter ett år var det så stort att jag förra hösten planterade det på tomten. Jag var lite orolig för den stränga, snörika vintern, men mitt lilla äppelträd verkade gilla vintern för idag är trädet 1,30 m högt, med rätt så grov stam med massor av grenar och yvig med blad.

Nu till min fråga: ska jag klippa ner det redan nu eller ska jag vänta något år? Det verkar trivas i Norrland trots sin ursprung, Chile. Kul tycker jag.

Hoppas jag får ett svar, så att jag gör rätt och kan skörda äpplen en vacker dag.

/Tua

Odla Svarar: 

Låt den växa några år innan du börjar frisera den.

Men jag måste förbereda dig på att den förmodligen inte är 'Gala' du odlar utan en vildapel! Sorterna som 'Gala' ympas på ett vildskott och tar du kärnan, får du knappast samma sort. Men det är ju spännande att se vad det blir, det kan bli bingo ändå! Lycka till!