Klippa syrenträd

Bertil

Min syren är ett enstammigt kronträd. Kan vi klippa ner kronan ca 1 m och få blommor och blad i hela kronan? Trädet står i Skåne, vid Lund. Nu är det bara blommor i toppen på trädet.

/Bertil

Odla Svarar: 

Syrenens sätt att blomma är just på skottspetsarna, så den blommar inte utmed hela grenen även om man klipper. Att forma den till en boll/halvboll hämmar alltså blomningen, det ser man ju på de klippta syrenhäckarna som knappast blommar alls då de blommar på äldre grenar, alltså inte på årsskotten.

Naturligtvis kan du ta bort döda, fula och risiga grenar och hålla efter årsskott. Däremot bör man inte ta de halvgamla syrengrenarna, det är dessa som blommar. De bildar blomknoppar sommaren innan syrenen blommar, det är svårt att se skillnaden på blomknopp och bladknopp.

Enklast är att välja en stamsyren som har ett naturligt bolliknande växtsätt eller låta den bara vara och ta bort endast de grenar som är dåliga. Ta också bort de vissnade blomklasarna efter blomningen för att de inte ska bilda frö, detta stjäl energi från nästa års blomning.

Syren kan beskäras på vårvintern eller efter blomningen.