Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klippa rosor

Hej
Jag har en fundering gällande rosor.

En kompis till mig sa nu förra veckan, jag måste ut och klippa mina rosor?

Varför då sa jag?

Jo, man ska klippa bort alla överblommade blommor sa hon att någon hade sagt åt henne att göra.

Stämmer detta?

Jag har aldrig hört det utan jag låter de blomma och blommorna som blommat över får sitta kvar och vissna av sig själva. Sedan klipper jag på våren.

Tacksam för svar
Katarina

Odla Svarar: 

Din kompis har rätt när det gäller rosor som inte ska ge nypon, dvs. de flesta rabatt- och klängrosor och andra remontantrosor. De slutar blomma om man inte tar bort de överblommade blomresterna, förutom att det ju inte är så vackert. Tar du däremot bort dem kontinuerligt så kommer det nya skott som hinner blomma samma sommar.

Det är en annan sak med de tidigblommande buskrosorna som man vill ha nypon på. De blommar som regel bara en gång och de färggranna nyponen är fina att titta på senare på hösten. Hit hör även Rosa rugosa-gruppen, som visserligen blommar hela sommaren, men som även ger vackra nypon.

Sylvia