Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klippa ner perenner

Hej!
Jag vet att man helst inte ska klippa ner perenner på hösten, men jag undrar om det är dåligt för växten på något annat sätt än att den kanske får för lite skydd för kyla och vårsol? Den här tiden på året har jag ett par sena höstperenner som inte syns pga. alla andra nedvissnande perenner, och det är för att framhäva dessa som jag skulle vilja klippa ned dem.

Vänliga hälsningar
/Anne

Odla Svarar: 

Det går bra att klippa ner vissa perenner, särskilt pioner bör klippas ner på hösten för att inte sprida pionmögel.

Perenner som har rörformiga stjälkar, sådana som nästan alla gräs, bör däremot inte klippas ner då vatten i så fall kommer in i roten via de avklippta "rören" och roten kan ruttna. Så klipp du bara om inte perennerna har rörformiga stjälkar, det går ju att skydda dem sedan med torra löv vid behov.

Sylvia