Klippa ner häggmispelhäck?

Carina

Vi har en häggmispelhäck som börjar bli för hög. Jag har tidigare klippt den på ganska hög höjd. Då klippte jag varje gren för sig för att få ett naturligt utseende. Vill inte att häcken ska se klippt ut och vill inte hålla på med klippning för att hålla en rak form. Om man vet var jag klippte förra gången kan man se att häcken blivit tjockare från klippningen.

Nu diskuterar vi att klippa häcken något lägre - just över manshöjd ungefär. Hur klipper jag bäst? Ska jag klippa ner allt på låg höjd (15-20 cm) för att starta om eller kan jag klippa grenar i olika höjd?

Vill inte att häcken ska vara för gles nertill med kala stammar. Provade för ett antal år sedan att klippa ner vissa grenar helt, företrädesvis de längsta och minst grenade, men jag tycker inte att återväxten på de nedklippta stubbarna blev något vidare.

Vänlig hälsning Carina

Odla Svarar: 

Hej

Du kan klippa grenar i olika höjder så att häggmispelhäcken inte ser "klippt" ut, om det är ett vildväxande utseende du strävar efter.

Vissa grenar inne i respektive häggmispelbuske kan du klippa ganska lågt ner, du kan ta några stammar ända vid basen om du vill. Andra tar du mindre av. Klipp strax över en förgrening där det är möjligt. Sedan klipper du på liknande sätt då och då för att behålla höjden lagom. Det går bra att klippa häggmispelhäcken nu under JAS-perioden (juli-augusti-september).

Med vänlig hälsning Sylvia