Klippa ner blommor?

Peggy

Hej Sylvia

Sedan i våras har vi en stuga och plantera blommor och odla har blivit något jag älskar. Dock är jag inget proffs så jag har några frågor om vilka blommor som eventuellt skall klippas ner inför hösten/vintern:

Min nu utblommade Hosta, klippas ner?

Enorma, snart utblommade fingerborgsblommor, klippas ner?

En utblommad trädgårdsriddarsporre, vacker i en gammal zinkhink?

Jag har dessutom planterat en liten stockros som nu har vuxit till en mastodontväxt, dock inga blommor än, ska den också klippas ner?

Med massor av knoppar så ser jag fram emot att få se mina gladiolus och doftliljor blomma snart.

Har du några tips på blommande blommor som trivs i stenig mark?

Med vänlig hälsning Peggy

Odla Svarar: 

Hej

Att klippa eller inte klippa, det är frågan! Men allmänt kan jag säga att perenner klipps inte ner förrän till våren, fast det finns undantag som pioner och vissa växter som kommer igen med snygga blad och kanske en ny blomning om de klipps ner direkt efter blomningen.

Du kan också ta bort fula blad och missprydande blomsterstjälkar nu. Läs mer om allt detta här: Att klippa ner perenner under sommaren

Så till dina speciella växter: Hosta: du kan klippa bort blomsterstjälkarna men låt bladen vara kvar över vintern

Fingerborgblommorna: klipp ner, lämna ev. bladen på markytan kvar. Annars får du massvis med småplantor nästa sommar om fingerborgsblommorna får fröså sig!

Trädgårdsriddarsporre: klipp ner blomsterstjälken, lämna kvar bladen.

Stockros: eventuella utblommade blomsterstjälkar kan klippas ner om du inte vill ha massor med nya plantor. Bladen, om de är helt friska, kan vara kvar, men klipp bort dem på senhösten om minsta antydan av stockrosrost finns.

Blommande perenner för torr, stenig jord: Praktröllika, ulleternell, pipört, gul nunneört, blå bolltistel, alpmartorn, gulltörel, brudbröd, många olika nävor, brudslöja, solvända, lavendel, kantnepeta, storblommig nattljus, backsippa, stäppsalvia, kärleksört, kungsljus och axveronika.

Alla sorters stenpartiväxter passar också, gör gärna en sökning med ordet Stenparti här hos Odla.nu så hittar du en del att läsa i ämnet.

Med vänlig hälsning Sylvia