Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klippa ner björnbär

Hejsan Sylvia!
Vi har precis flyttat in i ett litet hus där vi på tomten har ett stort björnbärssnår. Just där snåret står ska vi bygga ut och har därför försökt att flytta plantorna. När vi tog oss ner bland grenarna såg vi att det egentligen bara var två plantor. Vi klippte bort alla torkade grenar och även de som burit frukt i år. Vi sparade ca. 3 nya skott / planta och flyttade dem.

Nu till min fråga: Skotten är säkert 3 m. långa. Är det möjligt att klippa av dem? Var kommer i så fall nästa års blommor? De blommar väl på fjolårets kvist? Jag skulle hellre vilja ha björnbären som en buske i fortsättningen än som ett jättesnår som det var tidigare.

Tack på förhand!
Mvh Marie

Odla Svarar: 

Om ni vill ha den som en buske så får ni klippa så den grenar sig. Men vid vilda björnbär kan det ändå vara svårt, för dess växtsätt är att växa i lååånga, taggiga rankor som bildar snår. Kanske en idé att skaffa en mer lätthanterlig, förädlad sort, ev. utan taggar? Ska ni spara de som ni har tagit upp så kanske kan de vara någonstans i periferin, klättra på staketet, på en berghäll eller vad ni nu har där som kan passa?

Sylvia