Klippa ner - beskära

Ann-marie

Detta kanske är en dum fråga, men vad menas med klippa ner ena gången och beskära andra gången, vad gör man? Använder man olika redskap eller gäller det träd det ena eller buskar? Jag tror att alla kan svara på detta men ju mer jag tänker på betydelsen så förstår jag inte riktigt när man skall göra vilket.

Jag har en potatisblomma /himmelsöga och om jag läser om den så skall jag både klippa ner och beskära den.

/Ann-marie

Odla Svarar: 

Du skulle kanske behöva läsa en beskärningsbok, där alla begrepp förklaras med bilder?

Klippa ner menar man vanligen med att man föryngringsbeskär buskar så att man klipper ner dem helt, 5-10 cm ovan mark. Men det är ett glidande begrepp och det beror lite på vem man frågar, vilket ord personen sedan använder.

Beskära betyder att man formar till kronan på ett träd eller minskar volymen på en buske genom att korta in långa grenar etc. Ett vitt begrepp alltså och det beror också ofta på vilken sorts växt man är i färd att klippa/beskära.

När det gäller din potatisblomma: är den ett "stamträd" så beskär du i kronan men rör inte stammen. Är den en buske med många grenar från roten, kan du klippa ner den en bit (ca 20-30 från jorden) så att den kommer med nya friska skott på våren.