Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Klippa ned grova stammar i syrén

Vi har nyligen flyttat till en bostadsrätt med liten uteplats. Där finns en syrén som börjar bli smått vildvuxen. Hur och när beskär jag den bäst?

Jag har läst att de tunnare grenarna/kvistarna klipper man helst direkt efter att de blommat ut, stämmer det? Skall jag klippa hela syrénen då eller förstör jag blomningen inför nästa år då?

Grundträdet består av 7-8 hyfsat tjocka stammar som växt sig ganska höga (hela syrenen är nog uppåt 4-5 meter hög just nu), hur beskär jag dem på rätt sätt? Jag vill "få ned" den blommande delen så att den är mer på 2-3 meters höjd?

Tacksam för svar!
/Susanne

Odla svarar:

De vissnade blomklasarna skärs bort direkt efter blomningen, för om de tillåts bilda frö, stjäl de kraft från nästa års blomning.

Under vintern eller efter blomningen gallras rotskott och svaga och skadade skott ut. Har man äldre, dåligt skötta buskar, skall man glesa ut dem successivt under några år genom att skära bort de äldsta och risigaste grenarna först, nästa år tar man några till och tillåter några nya rotskott att växa upp istället. Man fortsätter så tills man har förnyat busken.

Om man istället mejar ner hela busken på en gång, resulterar det i en mycket kraftig rotskottbildning som ändå måste glesas och man får vänta längre på blomningen.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB