Klippa buxbomhäck första gången

Marie

Hejsan

Jag planterade i höstas en buxbomhäck (ca 30 cm mellan häckplantorna). Jag har fått lite olika bud om när jag ska klippa den första gången. Jag har fått besked om att jag ska klippa den redan första året på både höjd och bredd, andra säger att jag ska vänta ett par år, andra att jag ska klippa den när den nått den höjd som jag vill och bara ansa lite när grenarna blir lite för spretiga.

Vad är ert råd?

Alla häckplantorna klarade inte våren utan jag har fått sätta några nya. Övriga plantor har växt av lite varierad grad men häcken är ju gles mellan plantorna. Jag har lärt mig att till nästa år ska jag skydda dem mot den starka vårsolen, man lär av misstagen.

Mvh Mia

Odla Svarar: 

Efter att en buxbomhäck planterats, även om växterna fortfarande är små, ska man klippa ned dem till samma höjd. Sidorna behöver inte trimmas förrän de börjar bli lite mer yviga.

Sätt pinnar och snöre där du markerar häckens höjd och dubbelkolla gärna med vattenpass om du vill ha ett superrakt resultat. Använd en vass häcksax, låt saxen vila lätt på snöret så att det blir rakt på toppen.

Senare när du börjar klippa sidorna kan du göra det med ögonmått, håll då saxen vertikalt.

En buxbomshäck kan klippas två gånger per år, särskilt sidorna, så att häcken blir tät och fin. Toppen ska vara lite smalare än botten, så att häcken får en svagt pyramidliknande form med rak topp, så att de understa grenarna inte ska bli kala. Klipp vid midsommartid och ev. senare i augusti, inte mitt på värsta värmeböljan i juli!