Klippa avenbok för hårt?

Sophia Andersson

Hej, vi var slarviga med att klippa vår avenbok de första 5-7 åren, så den blev bred och gles. JAS-perioden 2014 klippte vi den hårt och nu är jag orolig att vi klippte den för hårt. Kan man klippa en avenbok för hårt? Kan man göra något för att hjälpa den på traven? Vilken gödsel är den bästa?! Tack för ditt svar!!

Odla Svarar: 

Hej,

ni menar att ni klippte in den för hårt? Jag har svårt att tro att det går att klippa avenbok för hårt, den svarar makalöst bra på beskärning. Det är en av de få häckväxter man faktiskt kan hålla hur smal som helst genom hård beskärning. Den används ju även till formklippning så den kommer säkert att klara av er beskärning.

Jag gödslar alla mina häckar, de är ju en växt som faktiskt klipps så det behövs för att få en fin bladmassa. Jag brukar jordförbättra tidigt på våren med kogödsel och sedan stödgödslar jag med chrysan hela säsongen, på vintern myllas det ner höstgödsel som inte innehåller något kväve. Här hittar du våra gödsel, http://shop.odla.nu/index.php/catalogsearch/result/?cat=0&q=g%C3%B6dsel 

// Anna Theorin