Klippa av blommande pion

Linn

Hej

Jag blev idag mycket stött när en privat firma, anlitad av kommunen, klippte av alla pionblommor som var utslagna, denna vita pion lade jag märke till igår eftersom den hade stora, vita blommor och många. Jag beundrade den så.

Idag när jag lämnade min son på sin skola, som är ett föräldrarkooperativ så vi är även engagerade i trädgården även om den hyrs utav kommunen. Jag frågade kvinnan som hade klippt ner pionen om anledningen, och hon menade att pionen nu skulle blomma ännu mer. Enligt min kunskap så blommar inte en pion om utan har sin blomning nu och sätter inte nya knoppar för att den blir nerklippt. Jag kan förstå om man klipper av frökapslar för att dom tar näring men att klippa av alla blommande blommor känns fel. Kvinnan i fråga blev otrevlig och menade att vi skulle omprioritera och att hon jobbat många år i branschen.

Vad anser du? Skall men klippa ner en pionbuske i full blom för att främja senare blomning?

/Linn

Odla Svarar: 

Hej

Nej, det ska man verkligen inte. Pionen blommar som du säger nu på försommaren, sedan kommer inga nya blommor på pionen förrän till nästa år. Man kan däremot ta bort utblommade stjälkar som mycket riktigt kan stjäla kraft ur växten, men det var ju inte detta man gjorde. Man bör också gödsla pionen både på våren och strax efter blomningen.

Med vänlig hälsning Sylvia