Klementiner i Gambia

Torbjörn

Det här är en fråga som kanske ni inte kan svara på, men jag provar. Tillsamman med en god vän äger jag en inmurad, drygt 8000 m2 stor tomt i Gambia. Vi har planterat mango, apelsin, citron, lime, grape och banan innan regnperioden för 2 år sedan, men jag vill gärna ha klementiner.

Klementiner har ju sällan kärnor så hur odlar man upp plantor från en kärnfri frukt? I Gambia har ingen hört talas om klementiner. Dessutom har jag på er sida läst att det inte är säkert att plantorna blommar och då blir det ju ingen frukt.

Lägsta temperaturen vintertid i Gambia är 14-15 grader nattetid och de flesta fruktträd ger 2 skördar, där höstskörden är mer smakfull. Hur är det med klementiner? Är det som med andra citrusfrukter? Man dricker stora mängder färskpressad fruktsaft i Gambia, men jag saknar en juice gjord på klementiner.

Hoppas på svar.

/Torbjörn

Odla Svarar: 

Hej

Ja du, du har nog rätt i att det inte är helt säkert om det blir frukt i sådana som är frösådda, men du har ju gott om plats, så varför inte pröva.

Och det finns faktisk "klementiner" som har kärnor, dessa frukter säljs ju med lite olika handelsnamn och kan även heta mandariner, beroende på varifrån de importeras. I de som kallas mandariner brukar det finnas kärnor, så pröva att så sådana.

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia