Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klematisbladstekel

Hej
En av mina klematis blev helt "knottrig" i stammen i somras var det något tillfälligt eller kan det vara en överlevare som kommer igen till sommaren?

Vidare har jag köpt en vacker ros 'Poppius' men blev förskräckt när jag läste en tidskrift om att just 'Poppius' är värre än kers då den sprider sig som ogräs! Kan man begränsa den?

Vidare vill jag tacka DIG har fått MYCKET BRA SVAR vid tidigare frågor/ Annika

Odla Svarar: 

Din klematis drabbades av klematisbladstekeln. Honan sticker in sina ägg i stammen och när äggen kläcks så käkar larven upp stammen inifrån och den blir knottrig av de växande larverna. Så småningom borrar larverna sig ut och fortsätter med att kaläta din klematis! Sedan faller de ner till marken och förpuppar sig för att bli färdiga steklar klara att para sig och lägga en ny generation... jag har tidigare vid flera tillfällen svarat på denna fråga så sök bland Tidigare frågor och svar.

Värre än kers är 'Poppius' INTE! Men man får passa för rotskott som dyker upp flitigt. Ett sätt att begränsa den är att ha den i en stor, bottenlös tunna nedgrävd i jorden, alt. man gör en ring av kraftig markväv som man gräver ner och planterar rosen i. Ringens diam. bör vara minst 60-70 cm och nästan lika djup ska den också vara.

Annars kan man ha 'Poppius' där det inte spelar någon roll om den sprider sig, i ett gränsbuskage mot skogen eller dylikt. Den är ju förnöjsam och tålig och klarar tom halvskuggig placering bara den får sol någon del av dagen. Och så gödsla den inte överdrivet, lite magert skall den ha.

Sylvia