Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klematis till ros Flammentanz

Jag skulle vilja ha tips på klematis som passar i färg och blomningstid - och inte minst härdighet (zon 5-6) till rosen Flammentanz. Undrar även om styvklematis gör sig bäst som solitär eller vad den annars kan passa ihop med?

Hälsningar från en klematisnybörjare i kall zon
Suzanne

Odla Svarar: 

Vår svenska klematiskung är Magnus Johnson, numera avliden, har korsat fram en mängd bra, småblommiga sorter som är mer härdiga än de storblommiga och trivs långt upp i landet. 'Violet Purple' med rödlila blommor är härdig i zon 6 och man kan tänka sig den som kontrast till den eldröda 'Flammentanz'.

Klematis som tillhör Atragene-sektionen som bl.a. innefattar Cl. alpina inklusive dess varieteter, men som tyvärr blomman tidigare än din ros, och inte minst Cl. sibirica. Båda är oerhört härdiga och går att plantera ända uppe i Norrland. Av den sistnämnda framgår härdigheten klart genom namnet.

Några sibirica-kulturformer skulle då kunna komma i fråga, t.ex. den vita 'Altai', den ljusgula 'Flavia' och inte minst den vackra, vita 'Riga', som är lättast att hitta i plantskolorna.

Styvklematis är en perenn och klättrar alltså inte. Den passar bra att planteras i en perenngrupp. Den blir upp till 80-100 cm hög så lite på bakgrunden passar den bra. Visst kan man ha den även som solitär men då behöver den ett s.k. ringstöd, då de lite slängiga grenarna annars lägger sig lätt ner om de inte stöds av andra växter.

Sylvia