Klematis tålig mot vissnesjuka?

Anna

Hej

Jag har provat flera olika klematissorter men alla får vissnesjuka. Jag har sett på dina tidigare svar att det beror på obalans mellan kronan och rotsystemet, men jag undrar om det finns några arter som är mer tåliga? Jag gillar senblommande klematis.

Mvh Anna

Odla Svarar: 

Hej

Ja, enligt de senaste rönen kan vissnesjukan hos klematis delvis bero på obalans mellan kronan och rotsystemet. Det är därför bra att klippa ner den nyplanterade klematisen cirka 0,2 meter - 1 meter ovan jord så att rötterna hinner komma ikapp innan all kraft går åt att växa sig stor.

Vissnesjukan kan också orsakas av svampen Ascochyta clematidina, då angrips klematisrankorna vid jordytan av en grå röta och rankan vissnar. Kolla hur det ser ut hos dig. I detta fall ska man klippa bort alla angripna växtdelar.

Var noga när du planterar en klematis, gräv en rejäl grop på cirka 50x50 cm. Bottna med grus eller leca så det blir väldränerat. Använd gärna rosjord som innehåller lera eller blanda den befintliga jorden med 1/3 med kompost, högklassig planteringsjord eller med gödslad och kalkad torvjord.

Lägg sand runt rothalsen när du planterar klematisen för att skapa torrare miljö så att eventuella svampsjukdomar inte trivs. Plantera din klematis så att rothalsen och rötterna ligger i skugga, klematis vill ha "fötterna i skuggan och huvudet i solen". Du kan plantera någon skuggande växt med inte alltför starka rötter framför rothalsen eller placera en sten som skuggar.

Plantera inte din klematis alldeles intill en husvägg, det är viktigt att den är cirka 30-40 centimeter ut från väggen för luftcirkulationens skull eftersom en annan svampsjukdom, mjöldagg, trivs om det är varmt och instängt.

Under vår och sommar behöver klematis rejält med vatten och skall också gödslas 2-3 gånger, den är näringskrävande. Gödsla med ett fullgödselmedel alternativt hönsgödsel. Du kan också ge din klematis benmjöl för långtidsgödsling.

Biobalans är ett jordsubstrat som innehåller trichodermasvampar som stärker växtens motståndskraft mot svampangrepp, så använd gärna det till plantering.

Sedan kan du pröva med de sorter du önskar, men pröva även med italienska klematis, Clematis viticella, som är ofta tuffa och tåliga. Köp helst så kallade E-plantor som är sjukdomsrensade och friska.

Med vänlig hälsning Sylvia