Klematis och syren

Ida

Hej

Jag har en altan i sydvästläge, och precis intill altanen en stor gammal syren. På kanten av altanen, mot syrenen, ska vi nu montera en stadig spaljé, lite som en halvvägg mot syrenen. Jag skulle gärna vilja att något grönt och gärna också blommande klängde på spaljén. Eftersom spaljén varken blir särskilt hög (ca 120 cm) eller bred (ca 180 cm) får det inte var något alltför högt och starkväxande.

Min tanke är alltså att plantera något precis bakom spaljén, i utkanten av syrenen, och sedan leda rankorna genom spaljén och fram på spaljéns framsida. Tänker på klematis som jag inte har någon annanstans i trädgården, kan det funka? Sol på rankorna och skugga vid fötterna skulle den absolut få, men kan en klematis konkurrera med en syren om näring och vatten?

Om inte, har du något annat bra förslag? Har kaprifoler precis intill, det vore roligt med något "nytt".

Hälsningar Ida

Odla Svarar: 

Hej

Du kan plantera en klematis där, fast ordna ett rotspärr mellan klematisen och syrenen. Det kan till exempel vara en plastskiva eller en bit av så kallad rotmatta som du placerar stående mellan syrenens rötter och klematisens rötter nere i jorden. Klematis är inte så förtjust i rotkonkurrens, så denna anordning är bra att ha.

Det finns många fina klematis som inte blir så höga, men din spaljé är så pass bred att du kanske får plats med två klematis bredvid varandra. Lämna dock cirka 50 centimeter mellan klematisarnas rötter också. Kolla gärna vårt stora klematisutbud här hos Odla.nu, det hittar du här i erbjudandet Buskar och klätterväxter här: Odla.nuShop

Med vänlig hälsning Sylvia