Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Klematis + hägg + try

Hej Sylvia!
Tack för ditt svar om syrenhortensia för en tid sedan!

Här kommer ytterligare frågor om olika växter. Har tre stycken klematis, Villa de Lyon, President samt Jackmanni placerade sedan minst 20 år tillbaka, på en väster-vägg. Första åren blommade de blå rikligt, den rosa mindre villigt. De senaste 5 åren är blomningen minimal, nästan bara blad. De växer med en enorm bladutveckling, gröna och vackra men inga blommor. Har de blivit för gamla eller fattas det något i jorden? Jag har de senaste åren inte gödslat på grund av all bladutveckling, tidigare gödslade jag med "blå korn" och dylikt. Vad göra, funderar på att ta bort dem?

Har också en hägg som jag köpt på handelsträdgård ca 7 år tillbaka, som inte vill blomma. Den blir full med blomknoppar men de slår aldrig ut utan ramlar av. Ser ut som om knopparna torkar bort trots att jag vattnar rikligt. Vad göra åt denna?

Så har jag en buske try Lonicera (rosa) tror jag den heter. Den är också gammal minst 25 år. Hur kan jag beskära den? Vissa grenar har växt till 3-4 m. Den blommar rikt varje år men borde beskäras. Kan jag beskära alla grenar på en gång eller ska jag ta de längsta, grövsta grenarna först? Tål den så kraftig beskäring? Hur långt ner kan jag beskära?

Ser fram emot ditt svar!
Mvh
Siv

Odla svarar:

Håll klematisen lite på svältföda. Den enorma bladutvecklingen men inga blommor tyder på överskott av kväve. Om du gödslar så gödsla med PK (=utan kväve), som går också under namnet höstgödsel. Vårspridd hjälper den att gynna blomutvecklingen.

Häggen kan ha spinnmal eller någon annan ohyra som förstör knopparna. Ser du spindelvävliknade slöjor på den på våren? Blir även bladen uppätna?

Tryn tål beskärning bra, men ta det i etapper så att du tar bort de äldsta, ca 1/3 av grenarna, ända nere vid marken nu efter blomningen och nästa år tar du de näst äldsta etc. till du har förnyat busken. Sedan håller du den ung genom att med några års mellanrum göra om processen.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB