Klätterväxter runt altan

Emelie

Hej

Jag har en altan som jag vill pryda med blommor och kanske bär och frukt. Altanen syns mest från väster och öster medan det finns en häck på sydsidan ca 2 meter ifrån altanen. Höjden på altanräcket är ca 2,5 m över omgivande trädgård.

Det finns inte mycket rum för plantering då det är stenlagt runt altanen men det finns en ca 10 cm remsa runt den och jord inunder altanen.

Jag bor i Göteborg.

/Emelie

Odla Svarar: 

Hej

Kan du kanske plocka bort några av stenarna här och där för att få bättre plats för plantering? I så fall skulle du kunna gräva upp gluggarna ganska djupt, göra i ordning med bra jord plantera olika klätterväxter i dem. Växterna kan sedan klättra upp till altanräcket. Det finns många växter som skulle kunna växa så, till exempel staketvin, klematis och klätterrosor.

Annars kanske du kan skaffa, eller bygga själv, stora, inuti isolerade trälådor som du planterar dina växter i. dessa lådor kan sedan stå på själva altangolvet eller på stenläggningen.

Även stora urnor av vinterisolerande EPP (Expanderad Polypropen) kan du använda och kanske plantera ett uppstammat litet fruktträd eller dito bärbuske i den.

Med vänlig hälsning Sylvia