Klätterväxter på spalje nära fasad

Mariann

Hej! Jag undrar om ni tror att det skulle fungera att ha någon typ av klätterväxt, murgröna, vintertry eller vildvin klättrandes på en hög spaljé fäst utanpå fasad. Tanken är att växtligheten på spaljén skall kunna skugga fönstret lite då det är stark sol men kunna förflyttas i sidled och istället skydda fasaden vid regn samt ge fönstren mer ljus vid mulet väder. Skulle det vara möjligt att ha en spaljé där utan att växterna växer fast på fasaden? Hur stort tror ni att mellanrummet mellan fasad och spaljé bör vara om man inte vill att växterna skall fästa på fasad? Tack på förhand!!

Odla Svarar: 

Att förflytta spaljéen med växter på låter sig nog inte göras, inte mycket i alla fall. Växternas rötter sitter ju fast i marken och grenarna sitter fast i spaljéen så det går inte att dra på den. 

Om du ska ha en klätterväxt nära husväggen så välj helst inte murgröna, den har starka sugrötter som lätt växer fast i husväggen även om det skulle vara ett mellanrum emellan. I så fall behöver spaljéen vara fristående och ha ca 1 m mellan, de övriga kanske klarar sig med ca 0.5 meters mellanrum. Lämna alltså en rejäl gång emellan och gå och kolla då o då så ingen ranka håller på att fastna i fasaden!

Sylvia