Klätterväxter på mur o spalj'e som insynsskydd

Sofia Fagrell

Hej, Vi har en lång gammal mur på vilken vi tänkte sätta en spalje i överkant som insynsskydd. På den skulle jag vilka ha klätterväxter som snabbt täcker spaljen.

Muren ligger i ett soligt läge och är ca 20 m lång. Jag behöver lite ideer på vad man kan plantera så att det blir lite variation, gärna vackert lövverk, alt blommigt eller vackra skiftningar på hösten, men framför allt snabbväxande o täckande... Det behöver inte vara vintergrönt. Tänkte mig först bokharabinda men det kanske finns andra ideer. Bredvid muren står tre törstiga björkar.

Mvh Sofia (Halland)

Odla Svarar: 

Hej! Är muren 20 m lång och du ska ha klätterväxter hela vägen, så har du verkligen plats för variation!

De där törstiga björkarna kan vara ett problem för finare växter, men om du erbjuder dem bokharabindan som närmaste granne, så ska de få se på annat! :-)

Sedan kan du fortsätta med kraftig klematis typ 'Summer Snow' och Clematis tangutica samt kanske en kraftig klätterros, som Rosa helenae 'Hybrida'. Pipranka kan också ingå här.

Efter att ha kommit ut från området med björkens giriga rötter, kan du sedan ta snällare klättrare som olika italienska klematis och rosor i passande färger. Blanda dock inte färger hej vild utan välj ett par färger förutom vitt.

Med vänlig hälsning Sylvia