Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klätterväxter i pergola

Hej Sylvia!
Vi ska bygga en 6 m lång och 2,4 m hög pergola som insynsskydd för vårt upphöjda trädäck. Pergolan blir i söderläge och med spaljé (rutmönster) emellan stolparna för att det ska ge så mycket insynsskydd som möjligt. Vill gärna ha Rosa Helenae, någon klematis och doft kaprifol på pergolan. Detta är väl en klassisk kombination och jag tror aldrig jag har sett det tillsammans med något annat, tex. vintergrönt.

Finns det något mer snabbväxande som är fint tillsammans med ovanstående eller ska jag ge mig till tåls? Vilken klematissort och kaprifol sort kan jag välja tillsammans med honungsrosen? Ska jag välja Rosa Helenae eller en hybrid av denna? Bör samtliga planteras på södersidan av spaljén eller på båda sidor? Andra tips för ett snabbt och vackert insynsskydd?

Tack!
Ida

Odla Svarar: 

Rosa helenae är en snabbväxande ros, men den rena arten skräpar ner rätt mycket efter blomningen, varför 'Hybrida' eller ännu hellre 'Lykkefund' är att föredra. Även de skräpar, men man kan ju sopa... Jag tycker att rosen får vara ensam på sin plats då den blir så stor, klematisen försvinner lätt in i en så stor ros.

Om du väljer någon av dessa, behöver du ju inte heller bry dig om färgkombinationen så mycket, då rosen blommar så tidigt att klematisen inte har hunnit igång med blomningen ännu.

Om du däremot väljer en "ständigblommande" ros, som tex. den ljuva 'New Dawn', så här kan du välja efter färg och klematisen kan klättra i rosen.

Till denna ros passar många klematis med blålila toner, men även en kraftig vinrött, som 'Niobe', 'Royal Velours' eller den något ljusare 'Mme Julia Correvon'.

Plantera kombinationen med klematis och kaprifol på samma pergola. Dessa kan klättra i varandra, bara du planterar dom så att rotkonkurrens inte uppstår då klematisen är känslig för det. Så plantera kaprifolen på utsidan och klematis alltid på insidan, den vill ha "huvudet i solen men fötterna i skuggan".

En underbar kombination är tex. den rosa/krämvita vildkaprifolen Lonicera periclymenum + blålila Clematis 'Lady Betty Balfour'.

En annan fin kombination är den rosa blomsterkaprifolen Lonicera heckrottii + ton-i-ton Clematis 'Hagley Hybrid' eller 'Carolina'.

Vill du dessutom ha något vintergrönt så kanske murgröna skulle passa? Men välj inte den kraftigväxande rena arten Hedera helix, den tar lätt för stor plats, utan välj tex. den jättesöta gulbladiga 'Buttercup' eller varför inte 'Golden Heart'.

Kanske några idéer nu?

En jättebra bok i ämnet är Clematis as Companion Plants av Barry Fretwell. Fråga på biblioteket efter boken.

Sylvia