Klätterväxter i Norrland

Jenny

Hejsan

Jag behöver din hjälp. I höstas byggde jag ett spaljétak över mitt fristående sommardäck. Jag vill ha någon/några snabbväxande växter nu så att det blir som en mullig berså under sommaren. Jag vill helst ha perenner.

Jag bor i Zon 6, dvs Norrland, läget är inte skyddat under vintern.

Hoppas du kan hjälpa mig.

/Jenny

Odla Svarar: 

Hej

När det gäller klätterväxter till Norrland så är sortimentet inte lika omfattande som i söder, men det finns ändå en hel del att välja bland. Det vanliga är att plantera klätterväxter mot väggar och murar och liknande på södersidan, det erbjuder en del skydd och lä och kan "sänka zonen" med en zon ungefär.

Fast det finns tuffingar som klarar även en fristående pergola utan skyddande väggar. En sådan är traditionsenligt humle, Humulus lupulus, zon 8. Humle har även har den goda egenskapen att den är en perenn som vissnar ner helt under hösten för att komma upp från jorden igen på våren, och snabbt går det sedan.

En annan snabbklättrande perenn är snårvinda, Calystegia sepium. Den har rosa blommor och ska klara sig till zon 8. Den blir dock inte så hög.

Du kan också testa med de nya baltiska klematissorterna, till exempel sorterna 'Romantika' och 'Piilu', zon 5-6, och 'Riga', zon 7. De verkar klara sig bra även i kallare klimat och så verkar de inte vara intressanta för klematisbladstekeln, som kan kaläta alpklematisen alldeles. Annars skulle alpklematis, Clematis alpina, zon 7, ha varit ett alternativ. Gullklematis, Clematis tangutica, zon 7, är ytterligare ett alternativ.

Om du kan ordna lite lä så kan du även testa med kameleontbuske, Actinidia kolomikta, zon 5(6).

Klätterrosen 'Polstjärnan' är nog den härdigaste av klätterrosorna, zon 7, så den kan du också pröva med!

Ett knep är att böja ner rankorna på hösten och täcka över med torra löv och granruskor, i väntan på att snön skyddar dem sedan.

Med vänlig hälsning Sylvia