Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klätterväxter

Trädäck med plasttakHej Sylvia!
Vi har en koloni i Skåne och har byggt ett trädäck med plasttak, som har söderläge. Jag skulle vilja plantera några klätterväxter på stolparna så att det blir lite mer ombonat. Har funderat på klätterrosor, klematis och/ eller kaprifol.

Som Du ser på fotona är huset rött och vitt. Jag ska kanske tillägga att det inte finns någon vattenavrinning från plasttaket så växterna bör tåla fukt.

Jag vore väldigt tacksam för förslag (är öppen för allt) så att jag kan plantera till våren för att så småningom kunna njuta av doftande rosor eller något annat vackert.

Vänliga hälsningar
Maria

Odla Svarar: 

Snyggt men öppet.... hur skulle du tycka om en spaljé halvvägs uppåt stolparna? Antingen liggande 3x3 cm fyrkantsribbor med ca 15-20 cm emellan eller likadana ribbor spikade i fyrkant med ca 30 cm mellanrum? På denna kunde du sedan ha klätterrosor, klematis, kaprifol och varför inte även ettåriga klättrare, det finns ju gott om plats.

Då huset är rött/vitt (liksom mitt!) så undvik färger som röd och rosa som drar åt blått. Mörkröda och tegelröda nyanser däremot kan användas, liksom aprikos, korall och andra varma, gulrosa nyanser. Själklart kan man också använda vitt och klarblått (men blålila blir inte så lyckat).

Och så är silverrosa, som i klätterrosen 'New Dawn', helt magnifik! Den kan kombineras med klarblåa klematis (finns massor med sorter!). Komplettera med blekrosa blomsterkaprifol (Lonicera heckrottii) och varför inte vita och mörkblåa luktärter, spanska flaggan (Mina lobata) och fackelranka Eccremocarpus scaber 'Tresco' m fl. ettåringar.

Ang. vatten från taket: ordna en hängränna så att vattnet inte forsar rakt på rabatten under, det är inte bra, särskilt inte på vinter!

Sylvia