Klätterväxt som trivs att klättra på plommonträd

Martina

Hej! Vi har ett gammalt plommonträd (planterat 1984) som verkar sjunga på sista versen. I tre års tid nu har mer och mer av trädet dött och vi har inte fått någon frukt. Nu i vår är det bara mindre än halva trädet som blommar, resten ser dött ut. Förra året blev även alla blad gula väldigt tidigt på säsongen och sedan föll de av innan det hade kommit någon frukt. Det var små fruktkart, men de skrumpnade på gren.

Jag antar att det inte är mycket vi kan göra för att rädda plommonträdet?

Så då har jag börjat fundera på alternativ. Trädet i sig är väldigt vackert och jag skulle tycka det var synd att ta ner det. Jag undrar om jag kan plantera någon fin blommande klätterväxt nedanför, gärna ros eller klematis, som kan klättra upp i plommonträdet?

I sådana fall tror jag det skulle kunna blir väldigt fint att låta det stå kvar trots att det dör, det har en så vacker form och en alldeles silvergrå färg. Kan jag plantera denna klätterblomma redan nu, trots att trädet inte är helt dött ännu? Funkar det att plantera dessa klätterblommor så här i slutet på maj?

Jag bor i norra Stockholm. Trädet står i sol-halvskugga i en väldränerad jord.

Tack på förhand!

Mvh Martina

Odla Svarar: 

Hej! Det låter som om plommonet har drabbats plommonticka, en svampsjukdom. Tyvärr finns inte mycket att göra om sjukdomen har drabbat hela trädet, men är den begränsad kan man försöka ta bort angripna grenar.

Om ni vill låta trädet vara kvar, så kan ni plantera t.ex. stora klematis intill den. Välj i så fall stora sorter som kan täcka en del av de döda grenarna med bladmassa. Den vitblommande Clematis 'Summer Snow' är en kandidat, gullklematisen Clematis tangutica (finns flera namnsorter) är mycket starkväxande. Det finns också starkväxande sorter bland italienska klematis, alltså C. viticella-sorter, t.ex. 'Mme Julia Correvon', den är vinröd.

Ros tycker jag däremot du bör undvika, eftersom den är släkt med plommon och samma svamp kan tänkas smitta även på den.

Med vänlig hälsning Sylvia