Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klätterväxt som marktäckare

Vi har en kraftigt lutande slänt som nu är täckt av främst brännässlor. Vi har nu tänkt att rensa bort brännässlorna och vill täcka slänten med någon/eller några klätterväxter. Vad kan ni rekommendera? Vi bor i zon 4 och slänten är i övervägande sol. Den är riktigt brant, nästan vertikal och 2-3 meter hög. Vill gärna ha förslag på olika klätterväxter så att vi kan ha, om omöjligt, fler än en och att de har olika blomningstid. Vi har även tänkt att täcka slänten med plast första åren för att minska ogräsen, är det ett bra sätt.

Tacksam för alla hjälp och tips.
Katarina

Odla Svarar: 

Rensa slänten så effektivt det bara går, ta ev. död på brännässlorna med Roundup.

Om det går att fästa en svart markduk (helst inte plast) på slänten och sedan täcka den med t.ex. en "liggande", stadig spaljé med t.ex. dekorationsgrus mellan spjälorna som täcker plasten, så får ni ju det snyggt även innan klätterväxterna har hunnit täcka över. Sådana spaljéer kan ni säkert snickra själv av fyrkantsribbor, som ni laserar svarta eller mörkbruna.

De växter som jag främst tänker på att skulle kunna passa är klätterhortensia, silverregn och pipranka. Dessa täcker fort och effektivt stora ytor och blommar i olika tider. Man kan också plantera dit ett par starkväxande klematis, t.ex. 'Summer Snow' eller liknande.

Sylvia