Klätterväxt för soligt och torrt läge

Hej Sylvia,
vill täcka ett stängsel med perenn klätterväxt. Läget är zon 2, soligt och torr mark, stenhäll och sluttning med något bördigare jord.

Läst mycket om humle, Bokharabinda och Murgröna som snabbväxande med tät grönska.

Marken är naturtomt och vill att växten skall klara sig på egen hand så småningom. Vilken växt tror du klarar sig bäst och hur många plantor bör jag sätta (ca 7 m stängsel, 1,5 m högt)? Hur djup jord behövs för att plantera i?

Tack för fantastisk sajt!
/Lisa

Odla Svarar: 

Humle är besvärlig i sådana här lägen för den är perenn och vissnar ner varje år. De fula döda grenarna hänger dock kvar och behöver då rensas bort från staketet.

Av dessa du nämner skulle bokharabinda klara sig bäst, säkert till och med för bra!

Men den har en något mindre expansiv släkting, silverregn, som kanske skulle passa bättre? 3-4 plantor till denna yta.

Sedan finns det klätterhortensia som också täcker bra och snabbt, den behöver bindas upp så att den går åt rätt håll. 2-3 plantor räcker att täcka denna yta.

Vill du ha vintergrönt så kan du satsa på murgröna, som behöver ha något fuktigare jord så att den etablerar sig, så plantera dem i sluttningen och led uppåt. 4-5 plantor.

Inget hindrar dig ju att även plantera med ett par klematis och/eller klängrosor för blommornas skull! Men de behöver den mer bördiga jorden i sluttningen och sedan ledas upp.

Sylvia