Klätterväxt

jana

Hej Sylvia. Jag har ett dött päronträd där stammen stor kvar den är ca två meter och har ett charmigt och fint form skulle vilja klä den med en klätter växt. Hat du nogåt tips till mig. Bor på västkusten.

Tack på förhand. Jana

Odla Svarar: 

Hej! Det låter ju som en trevlig "klätterställning" för en kraftig klematis, typ 'Summer Snow' eller en kraftig italiensk klematis som Clematis viticella 'Mme Julia Correvon' eller för en gulklematis, C. tangutica med namnsorter.

Du kan också låta en starkväxande klätterros svinga sig ut över stammen. En av de underbaraste rosor för detta ändamål är den fyllda honungsrosen, Rosa helenae 'Hybrida'. Den får på några år fem-sju meter långa grenar som på högsommaren blommar med små aprikosgula-krämvita blommor med en underbar honungsdoft. Se min bild. En nästan tagglös sort av honungsros är 'Lykkefund'.
Andra fina trädklättrare bland rosor är de vita 'Polstjärnan', Rosa mulliganii och 'Mme 'Alfred Carrière', de vitrosa sorterna från Rosa Noisette- och Rosa Arvensis-gruppen, den rosa 'Venusta Pendula'.

Andra klättrare som kan fungera bra är blåregn, humle, kameleontbuske, vildkaprofol, klätterhortensia, murgröna, pipranka och vildvin.

Med vänlig hälsning Sylvia