Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klätterspaljé i kruka/låda

Vi vill plantera insynsskydd mot grannen. Det måste vara i krukor eller bygger vi stora lådor. Vi har plattor under som ej bör tas bort. Det är söderläge, soligt och varmt hela dagen. Vad kan växa och bli frodigt i ett begränsat utrymme? Bokharabinda? Buskar? Ge oss ett tips, snälla!

Karin

Odla Svarar: 

Ni bör bygga en rejäl låda, gärna lika lång som spaljén ni vill sätta upp och minst 50 cm djup. Vill ni inte börja snickra själva så finns det s.k. dyn-boxar i trä som kan fungera (utan lock), men då måste man se till att det finns ett hål på botten och lägga rejält med leca på botten. Fodra gärna med plast om den inte redan är det. Lådan kompletterar ni sedan med en rejäl ribb- spaljévägg.

Bokharabinda... jo, men den bli MYCKET stor, så den kommer att klättra över till grannen också. Hellre då silverregn, som är en något mindre släkting till bokharabinda.

Men vad skulle du tycka om kameleontbuske och/eller olika sorter av minikivi? Kameleontbuske = hanklon, om man sedan har ett par "tjejer" av minikivi så blir det förhoppningsvis frukter också.

Eller varför inte staketvin! Egna vindruvor...

Storvuxna klematis fyller också bra, kanske i kombination av rejäla klätterrosor. Plantera något i lådans framkant, klematis vill ha fötterna i skuggan men huvudet i solen.

Sylvia