Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Klätterspaljé i kruka/låda

Vi vill plantera insynsskydd mot grannen. Det måste vara i krukor eller bygger vi stora lådor. Vi har plattor under som ej bör tas bort. Det är söderläge, soligt och varmt hela dagen. Vad kan växa och bli frodigt i ett begränsat utrymme? Bokharabinda? Buskar? Ge oss ett tips, snälla!

Karin

Odla svarar:

Ni bör bygga en rejäl låda, gärna lika lång som spaljén ni vill sätta upp och minst 50 cm djup. Vill ni inte börja snickra själva så finns det s.k. dyn-boxar i trä som kan fungera (utan lock), men då måste man se till att det finns ett hål på botten och lägga rejält med leca på botten. Fodra gärna med plast om den inte redan är det. Lådan kompletterar ni sedan med en rejäl ribb- spaljévägg.

Bokharabinda... jo, men den bli MYCKET stor, så den kommer att klättra över till grannen också. Hellre då silverregn, som är en något mindre släkting till bokharabinda.

Men vad skulle du tycka om kameleontbuske och/eller olika sorter av minikivi? Kameleontbuske = hanklon, om man sedan har ett par "tjejer" av minikivi så blir det förhoppningsvis frukter också.

Eller varför inte staketvin! Egna vindruvor...

Storvuxna klematis fyller också bra, kanske i kombination av rejäla klätterrosor. Plantera något i lådans framkant, klematis vill ha fötterna i skuggan men huvudet i solen.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB