Klätterros till ljusgul fasad

Hej!
Jag undrar vilken färg som blir vackrast på en klätterros till en ljusgul fasad? Hade först tänkt mig en röd men kan inte hitta någon riktigt mörkt röd klätterros, alla verkar dra åt det rosa hållet. Så nu har jag börjat fundera på en gul eller vit ros. Kommer de att "försvinna" mot fasaden? Jag vill att rosen ska ha lång blomning och växa relativt snabbt. Läget är soligt fram till eftermiddagen. Jag bor i zon 3.

Tacksam för tips!
Karin

Odla Svarar: 

Vad har du för färg på knutar och andra snickerier? Är de vita, köp gärna en vit klätterros men "förstärk" det med en lysande blå klematis som blommar ungefär samtidigt!

Vad sägs om kombinationen rosen 'Polar Star' (OBS! Blanda inte ihop den med 'Polstjärnan', även om den också passar!) och Clematis 'The President'?

Annars kanske du kan köpa en ros åt det orange hållet så att den inte "försvinner". Rosen 'Alchymist' och Clematis 'Venosa Violacea' har jag själv och det ser jätteläcker ut!

Fler förslag på kompanjoner:

Rosen 'Veilchenblau och eldkaprifol Lonicera brownii 'Dropmore Scarlet' alternativt någon vit clematis, ex. 'Summersnow'

Rosen 'Westerland' och Clematis 'Perle d' Azur'

Rosen 'Flammentanz' (eller 'Santana') är klarröda, kombinera med en röd/vit blomsterkaprifol Lonicera heckrotii

Ja, här finns några kombinationer att kolla och fundera på... du kan låna en bok i biblioteket: Lars-Åke Gustavsson: Klätterrosor, och kolla fler!

Och så läs min artikel om just klätterrosor här i Odlas artikelarkiv!

Sylvia