Kiwi på vintern

Annika

Jag köpte i våras två plantor av kiwi (Jenny). Har en på var sida av en "rosenbåge"(kommer inte ihåg namnet). Hur ska jag göra till vintern med dom? Ska dom klippas ner helt, för att de ska bli grövre plantor? Eller ska jag låta dom vissna ner? Har fått olika svar. Hur ska jag göra?

/Annika

Odla Svarar: 

Hej

Actinidia chinensis 'Jenny' är ingen minikiwi utan en äkta kiwi, den blommar på våren med stora vita blommor och får stora frukter på hösten.

Kiwin får så småningom vedartade stammar och bara årets tillväxt är örtartad. Den har röd behåring på unga blad och skott och vissa år kan den växa 2-3 meter. Den behöver inte klippas ner nu utan låt dem växa till sig nu i början, men senare kräver kiwin beskärning. Det tar flera år innan de börjar bli så stora att de ger frukt. 'Jenny' är självfertil, men det finns andra sorters kiwi som kräver både han- och honplantor.

'Jenny' kan växa utomhus i zon 1 mot en varm södervägg, men i ett kallväxthus kan den eventuellt klara sig upp i zon 2-3. Annars får kiwiplantan tas in frostfritt men kallt över vintern.

Med vänlig hälsning Sylvia