Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Kiwi

Jag fick för två år sedan en kiwi Actinidia deliciosa "Jenny". Jag fick senare veta ett man måste ha två av olika kön för att få frukt av kiwi. Jag var på plantskolan och köpte en Actinidia arguta "Issai". Det var den enda dom hade, och när jag kom hem läste jag att den var självfertil. Nu blev jag osäker på om dom "går ihop" och om min första blir betjänt av att minikiwin Issai planterats intill.

Är det någon skillnad på dom här båda sorterna, på plantskolan menade man att alla kiwi på våra breddgrader är minikiwi. Jag bor i Huskvarna och har planterat dem vid en varm skyddad södervägg.

Tacksam för svar
Lennart

Odla Svarar: 

Jag har tyvärr ingen info om 'Issai' kan pollinera 'Jenny', men man kan ju pröva. Men 'Jenny' är en äkta kiwi, ingen minikiwi och som sådan är den i o f sig självfertil.
Annars finns det ett erbjudande från Odla där vi säljer bl.a. 'Oskar', en hanplanta. Kanske kan du skaffa en sådan också.

Ja, det är rätt, vi har endast möjlighet att odla minikiwi på våra bredgrader, den "riktiga" kiwin är för köldkänslig annat än för uppvärmda uterum/växthus eller i varmt läge i zon 1 kanske.

Sylvia