Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Kirskål

Jag har en bit rabatt som innehåller några hallonbuskar, en krusbärsbuske och en stor, fin rosenprakttry. Och kirskål, i mängder.

Har försökt rensa för hand, men det känns som en omöjlig uppgift bland alla andra rötter. Har läst alla dina tips och tänker att det bästa nog är att gräva bort alltihop ned till ca en halvmeters djup, grunda med markväv i botten och upp längs sidorna och sedan fylla på med ny, ogräsfri jord. Men hur gör jag med de växter jag vill spara?

Hallonsnåren är gamla och jag funderar ändå på att anlägga ett nytt hallonland, så dem kan jag faktiskt göra mig av med. Men krusbärsbusken och prakttryn skulle jag gärna vilja spara. Kan jag gräva upp dem och sedan plantera dem igen i den nya, ogräsfria jorden?

Hur gör jag då för att vara helt säker på att kirskålens luriga rötter inte har smugit sig in i rotklumparna och fortsätter sprida sig i den nya jorden? Kan jag spola buskarnas rötter helt fria från jord med vattenslangen och "rensa" dem? Är det något annat jag skall tänka på om jag gräver upp krusbär och prakttry på det här sättet (bästa årstid och så vidare)?

Ida

Odla Svarar: 

Det bästa är att du tar bort all jorden och verkligen kollar noga att inga kirskålsrottrådar liftar med buskens rötter. Spola gärna rent och kolla en extra gång. De är verkligen luriga och minsta lilla rotbit ger snart upphov till en ny ståtlig planta som sprider sig... suck! Själv har jag kämpar med (grannens) kirskål i åratal utan att få bukt på den!

Du kan gräva upp och flytta buskarna nu på våren, gärna genast när tjälen har gått ur jorden men buskarna har inte hunnit slå upp sina löv.

Ang. dina hallon: är den en gammal, god sort som trivs på platsen, tycker jag att du även kan gräva upp några yngre skott och behandla dem på samma sätt och plantera om någon annanstans. Gamla goda hallon ska man bevara!

Lyckat jakt!
Sylvia