Kinkiga hängpelargoner

Ingemar

Hej

Har sedan många år haft hängpelargoner. Tyvärr är de lite kinkiga. Bladen får ibland en svart missfärgning som går över i gult och bladet vissnar bort. Det kan hända såväl i början på året som senare på säsongen. Omfattningen varierar och gör så även mellan sorter.

Min fråga är om detta beror på "allmän vantrivsel" och att det är deras sätt att tjura? Eller har det något med näringssammansättningen att göra? Jag har odlat i olika jord både köpt och egenblandad men det verkar inte göra skillnad. Det verkar heller inte spela någon roll om de står ute eller är kvar i växthuset.

Funderar ibland på att sluta odla dom men de är så tacksamma när de blommar för fullt.

Hälsningar Ingemar

Odla Svarar: 

Hej

Som du säger själv så är hängpelargoner inte riktigt lika "snälla" som de vanliga zonalpelargonerna. Det är svårare att tillfredsställa hängpelargonerna så att de inte då och då får gula blad, men det är mest bara att plocka bort dessa blad.

Dock kan du pröva några knep: passa hängpelargonerna noga med mycket vatten, ge dem stora amplar och bra, kraftig jord samt blanda mycket näringskulor i jorden. Placera hängpelargonerna soligt och varmt.

Med vänlig hälsning Sylvia