Kejsarkrona

Lille-Mor

Jag köpte ett tiotal knölar/rötter på trädgårdsmässan och när jag sen kom hem hade jag nästan glömt alla olika sorter, alltså vilken knöl som var vilken växt. Slarvigt att inte skriva upp när man väl var där, men blev lite upphetsad över allt, så ...

Nu min fråga: Hur ser Kejsarkronans knöl ut? Skickar en bild på två olika knölar, vilken är det?

/Lille-Mor

Odla Svarar: 

Hej

Den till höger är en kejsarkroneknöl. Den har en egendomlig, frän lukt som du säkert lär känna igen snart. Men jag tycker att den inte ser så frisk ut, den är torr också. Den andra knölen ser ut som pion, men kan vara annat också.

Egentligen ska kejsarkronan planteras i augusti-september, 20-25 centimeter djupt. Men har du köpt den nu så gräv ner din kejsarkrona i backen, den kanske blommar.

Kejsarkronor är ganska kinkiga. De kommer upp snabbt på våren men sedan kan de stanna plötsligt till och vissna ner utan att blomma. Gödsla ordentligt på våren och sedan gödsling efter blomningen för att löken ska samla upp näring inför nästa säsong i juli, och förvaras i lätt fuktig sand/torv till hösten. Innevarande sommar bestämmer nästa års blomning.

Kejsarkronor är näringskrävande och törstiga, de får inte stå för torrt. Men för mycket vatten kan ge svampangrepp på löken som i så fall bör behandlas med svampmedel.

Med vänlig hälsning Sylvia