Kapris som inte blommar

André Grisell

Hej! Jag har postat den här frågan på forumet ett par gånger men inte fått svar. Den här kaprisen (se bild) drog jag upp från frö för fyra år sen. Den verkar stormtrivas i köksfönstret och växer bra. Tyvärr så har den inte blommat än. Har ni några tips? Den kanske skulle behöva beskäras också, men jag är totalt oerfaren på sånt så jag vågar inte klippa bort något. Det skulle vara trevligt att få se den blomma. Tack på förhand.

Odla Svarar: 

Men vad trevligt att du lyckats att dra upp en kaprisplanta! Men när det gäller sådana här exotiska plantor man drar upp från kärnor, så kan det verkligen ta sin tid innan de blommar om de vill blomma alls. De är ju ofta flera meter höga träd eller lianer på sina hemländer och det är först när de är "fullvuxna" de tänker på att blomma.

Så din planta är förmodligen för ung för att blomma. Ha det som ett trevligt, exotiskt inslag och samtalsobjekt så länge!

Kapris är en liten buske med något hängande grenar. I sitt hemland växter den mot klippor, men i krukor kan den spaljeras just som du gjort. Den kan stå inomhus eller på en solig, varm terrass eller balkong under den varmaste sommartiden. Vattnas moderat, gödslas under sommaren med vanlig växtnäring från flaska.