Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Kaprifol; vinter och beskärning

Hej,
Jag bor i Stockholm, zon II har jag för mig att det är, och har tämligen blåsig balkong i söderläge. Jag köpte denna sommar en kaprifol som står i en plastkruka som är ca 26 cm i diameter och 30 cm i djup. Den krukan står i sin tur i en träkruka. Jag har till vintern inhandlat frigolit att ställa under plastkrukan, liggunderlag att vira runtom krukan och för säkerhetsskull juteväv att lägga över själva kaprifolen:) jag vill gärna att den överlever...

Skall den vattnas under vintern? Skall den torka ut innan jag täcker den? När bör jag täcka den? Den är inte mer än 1 år, då skall jag väl vänta med att beskära den antar jag? Hur mycket skall man sedan beskära och hur går man tillväga? Jag är entusiastisk men relativt okunnig på detta område :)

Tack!
Erica

Odla Svarar: 

Du verkar ha utrustat dig med rätta grejer!
Du kan också lägga torra löv i "paketet" mellan plastkrukan och träkärlet om de får plats.

Den ska inte torka ut och under vintern kan du ju kolla lite under längre perioder av töväder om den behöver en liten slurk. Paketera in den när det börjar förekomma strängare nattfrost, låt den gärna tappa bladen först. Men tänk på att det inte får bli lufttätt, den måste kunna andas. Täck även kronan med juteväv sedan när det börjar bli kallt på allvar, låt den sedan sitta kvar på vårvintern fram till slutet på mars.

Du behöver inte beskära den förrän den börjar bli för stor, då kan du ta bort en del för långa/risiga rankor under JAS (=juli, augusti, september) efter blomningen.

Sylvia